November 2019: matigheid

Aan de slag met matigheid:

  • Maak een lijstje van je persoonlijke eigenschappen. Geef voorbeelden over wanneer je die eigenschappen te veel of te weinig inzet. En wanneer is het juist gepast als een deugd? Komt hier een groepsgesprek om de hoek kijken?

  • Matigheid leidt naar een gezond leven. Wat heb je nodig om gezonder te leven? Wat heb je meer nodig? Wat moet je minderen? Maak een creatief overzicht.

  • Op televisie en in kranten horen en lezen we vooral negatieve berichten. Tijd voor wat meer evenwicht: we maken een goed-nieuws-krant!

  • Rekenen: som eens even op hoeveel tijd per dag of per week je besteedt aan eten, slapen, spelen, werken, … (vul zelf aan). We berekenen percentages en zetten alles mooi uit in een kleurrijke grafiek. Wat leren we hieruit?

  • Matigheid is een deugd die met veel andere deugden te maken heeft. Met de deugdenposter in de buurt maken we een mindmap over matigheid en de andere deugden. Geef bij elke deugd ook lekker veel (voor)beelden.

Hoe anderen werken aan matigheid:

Stuur je ideetjes en activiteiten door naar deugdenproject@outlook.be en dan plaatsen we jouw inzending hier als inspiratie voor anderen.

- Matigheid zet ons aan om af en toe strategie 4 - neem tijd voor rust, reflectie en bezinning - in te zetten. Een leuke activiteit hiervoor is de volgende:

Zet je stift op een willekeurig plekje op je blad.
Sluit je ogen.
Laat dan je stift rustig glijden over het blad.
Laat je hart beslissen welke bewegingen je hand maakt.
Geniet terwijl vooral ook van het geluid van de stift, alsof het klinkt als zachte muziek.
En ...als het genoeg voor je is, schrijf je een woord. Het maakt niet uit welk woord.
Het moet wel het allereerste woord zijn dat in je op komt als je stopt ...

(Juf Rita - De Leerheide)

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now